Archives for category: Kultur
kyotostationnight
Kyoto Station by night Close

Nu har vi turistat så flitigt i Kyoto att vi inte hunnit med bloggen, men här kommer en uppdatering.

Kyoto station är en knutpunkt för tåg, bussar och taxibilar så vi har besökt den ett par ggr nu. Ett jättebygge som klumpar ihop en stor tågstation med en öppen galleria och 2 inomhusgallerior, totalt 11 våningar shopping, restauranger och tågperonger 😀

guldtempel
Golden pavillion, rikigt guld. Close

Igår besökte vi Kinkakuji, ett zen tempel helt i guld 😀 iaf mycket bladguld.
Omgärdat av en vacker trädgård.
Avslutade vistelsen där med en mjukglass med smak av grönt te, blev mycket förvånad, den smakade riktigt bra faktiskt!

nijocastle
översikt över några av slottets byggnader Close

Idag var vi först på Nijo castle, ett stort skrytbygge som upprättades på 1200-t för att hålla Shoguns och Samurajer som skulle skydda det kejserliga palatset som låg en bit bort.

toritori
De bara fortsatte kilometer efter kilometer av bergspromenaden Close

Sen var det vidare till Fushimi Inari Shrine, ett stort område byggt för att tillbedja och vördna Inari, risguden. Att ha mycket ris var helt avgörande för att vara rik och välmående i det gamla japan.
Det gick långa promenadstråk i bergen runt om och de var helt täckta i “tori” dessa färgglada portaler. Det måse varit tusentals av dem!
Det var kul att se att japanerna “använde” det (Shrine på svenska?) så olika, många turistade precis som vi, gick runt och tittade och fotade. Andra var där för att ha en lugn stund och prata med sina gudar. Mycket handlade om att få tur i livet, tur i affärer osv. Sånt kan Inari hjälpa till med.
Tillbaka på hotellet, jag poserar i en Yukata, inte lika flashig som den jag hade i Osaka, den här är mer som en morgonrock.
bjornyukata

svensk samuraj i morgonrock Close

Några korta tillägg: Japanerna älskar sina automater som står i varje gathörn (plus ett gäng till) dricka är det klart vanligaste, kaffe, te, juice osv. Finns även whisky, öl, slipsar, varmkorv, nudlar, batterier och glass.
Japanerna fortsätter vara supertrevliga. När vi hoppat av bussen vid stationen som skulle ligga närmast Nijo slottet stod vi och kliade oss i huvudet och undrade vilket håll vi skulle gå för att komma till slottet. Då tutar busschaufören på oss medans han passerar och pekar oss åt rätt håll. När vi kom tillbaka till hotellet bjöd hotellpersonalen på japanska sötsaker, nån slags degig klubba med kolasmak 😀
Imorgon blir sista dagen i Kyoto, sen 2 dagar till i Tokyo… sen… 🙁

shuricastle
Här hölls det té-ceremonier må ni tro Close

Idag var vi och besökte Shuri Castle här i Naha, Okinawa. Stort trä och stenbygge från 1500-talet, byggt 1974, hur går det ihopp?
Väldigt många av japans gamla klenoder har brunnit ner, bombats eller förstörts i jordbävningar, så mycket är nybyggen.
Detta magnfika slott som stod som basen i Okinawas kungadömme med flera besök från kinesiska kejsare har brunnit ett par ggr och förstördes i andra världskriget. Men skam den som ger sig, 1974 stod det åter på plats.

mysteryfanta
Mmm smakar frågetecken Close

Mycket kul kan man hitta i de tusentals läskautomaer som står överallt, eler vad sägs om “mystery” Fanta? Ingen vet vad den ska smaka, inte Fia heller som drack den 😀
Avslutar dagens inlägg med en liten hälsning till jobbkompisarna;
oduer

Lätt att ta fel? Close

Nu har vi visserligen redan spenderat en halvdag i Okinawa men eftersom vi liger lite efter med bloggen skriver jag nu om våran fantastiska dag i Hakone. Som alltså var igår.

hakonemountain
Bergen runt hakone fotat från dalen Close

Att göra en rundtur till Hakone på en dag innebär en hel del resande. Vi började på tunnelbanan till Shinjuku. Där bytte vi till ett tåg de av okänd anledning döpt till Romance Car. Efter en dryg timme på det tåget har vi tagit oss till Hakone-Yumuto (alla ortsnamn direkt från minnet så stavningen kan vara helt galen) Där byter man till ett annat mindre tåg, kändes lite som en gammal spårvagn. Detta tåg tar en på 35 minuter 300m rakt upp i bergen, det sicksackar sig fram för att kunna stiga så brant.
hakoneopen

Vy innifrån Museet Close

Naturen är fantastisk, jätteberg som dal till topp är fyllda med grönska, “lummiga” helt enkelt 😀
Nu är vi framme vid bla Hakone Open Air Museum som ligger precis innan byn Gora på denna “spårvagn”. Museet var i mitt tycke det absolut bästa av våra upplevelser i Hakone, fantastiska skulpturer som ligger placerade helt öppet i en fantastisk natur. Hmm undra hur många ggr jag kommer skriva fantastiskt innan jag skrivit klart om Hakone… 😀

hakonelek
Jättelabyrint för barnen Close

Det var en plats alla kan uppskatta, Filip och Fanny skulle älska det, det fanns massor med plats för springiga barn, labyrinter och annat skoj, blandat med en värdssamling av konst.
När man behövde vila fötterna lite fanns det varmt fotbad att tillgå med utsikt över parken. Färska apelsiner, citroner och lime guppade tillsammans med våra fötter i det 65 gradiga vattnet. Skönt 😀

hakonefotter
Mmm Close

Sen var det snabb lunch på museet och vidare med nytt tåg som bokstavligen släpades på vajer, rakt upp på våran fortsatta färd mot toppen.
Vidare tog man sig sedan med linbana till toppen där det högst upp fanns en stor bädd av gammal vulkaniskt aktivitet, det pös ur håll i berget och luktade härligt svavel, sulfit?
Sen var det nedåt igen med linbana till sjön Ashi som vi korsade med piratskepp!
Sen blev det buss och tåg tillbaka till Shinjuku. Kan ju nämna som en notis att vi tog “fel” tåg hem så våran hemresa tåg c:a 3h längre än nödvändigt 🙁

Om ni någonsin besöker Tokyo och kan avvara en hel dag kan jag verkligen rekommendera Hakone och då särskillt Open Air museet. Helt fantastiskt! 😀
hakonelava

Sulfit luktar... Close
hakonepirat
Piratskepp, Japanskt? Nej men jättekul! Close

Jag har pratat så mycket engelska de senaste dagarna så jag har börjat tänka och drömma på engelska.
Så det är lite svårt att skriva på svenska kväll, när jag först måste översätta från engelska.
Ikväll åt vi riktig japansk sushi, till och med Björn. Det var gott, men mer annorlunda än den svenska varianten. Mer rått. (:
Vi fick sitta ned vid riktigt traditionella japanska låga bord, på små kuddar, och vi fick té och sake serverat till.
Japanska människor är verkligen vänliga, de vill så gärna hjälpa men oftast blir det väldigt svårt med språket, men om man bara ler och säger några fraser på engelska eller japanska så får man oftast det man vill ha och lite till.

Sedan hyrde vi ett privat rum på en karaokebar.
Sjöng Abba och Led Zeppelin-låtar till 2-3 på natten, hittade en taxi och åkte hem.
Allt med våra nya bekanta Jaraad and Alex från Sydney, Australia.
Bra att vi i förväg hade tagit med oss visitkort från hotellet så vi kunde få taxichaffören att hitta hem till oss.

Vi har inga bilder ifrån ikväll, Björn har fått ont i axeln, tror han börjar bli förkyld och han har någon slags inflammation eller ledvärk eller så. Han vill inte bära kameraväskan för det gör så ont då och då. Hoppas att det är en kort förkylning. Nu ska jag gå och lägga mig, klockan är ungefär 5 på morgonen och vi kom nyss hem från Karaokestället. Björn sover nog.
Australiernarna åker hem igen imorgon, vilket är skönt för vi börjar bli för gamla för såhär sena nätter. Så får vi åter lugn och ro och lite struktur till vår vistelse i Tokyo. Men det är väldigt trevligt att utbyta äventyr och historier med någon från andra sidan världen. Tydligen så kan alla djur i Australien döda dig. Tror inte jag har lust att åka dit.
Hoppas ni har det bra i gamla fria Sverige. Japan är the bomb.

Började dagen med att åka in till Akihabara även känt som “Electric Town”. Här finns allt som har med elektronik att göra, datorer, kameror, leksaker, belysning etc men även serier/film/tidningar/manga osv
Bra priser på spelkonsoler och kameror noterades. Här finns både nytt och begagnat.

gorilla
Ja det är en stor gorilla på huset i mitten Close

Japanerna verkar gilla att samla, häften av affärerna hade plastfigurer i alla dimensioner, ungefär hälften var robotar och monster och den andra hälften var hjältinnor i bikini eller annan lättkläd utstyrsel. Dessa är plockade från serier/spel/filmer. Lite skumt att samla på plasttuttar tyckte vi, men japanerna är väl inte ensamma om det beteendet 😀

harajuku1
Ute på gatorna gick det ok, inne i de små butikerna var det värre Close

Efter frukost/lunch på MOS Burger åkte vi vidare till Harajuku.
Det har varit mycket folk överallt där vi varit i Tokyo men idag var klart värst…
Harajuku var “smockat” med folk och kombinationen med mycket folk och små butiker gjorde en lite matt… Var inne på KiddyLand, 6 våningar med leksaker, där fick man inte många centimeter för sig själv 😀

Lunch/middag åt vi på en “Amerikansk” Pizza restaurang, tror dock inte amerikanerna har bläckfisk på sina pizzor… eller pizzor med kokossås, marshmallows eller soya.

Ni som precis har köpt eller tänker köpa en Toyota, kan ni slå min “deal”? Fick en Prius för 35 kronor. prius

Japp, radiostyrd bil i byggsats för 35 SEK Close

Idag har vi lärt oss att japanska solfjädrar, upprepade bugningar, välklädda japaner, billiga leksaker samt mystiskt kött inte är en myt.
Personligen gruvar jag mig för att äta trots att magen kurrar. Till lunch fick jag någonting som såg ut och smakade som en blandning mellan tunga och råttkött. Eller varför inte båda delarna. Hu )= Men det var prisvärt, 750 yen = 43,50 sek.

Nåja, dags att ta mod till sig, såg att vi gick förbi ett McDonalds förut.. det kan inte bjuda på lika många överraskningar

Vi såg en dimmig vy över tokyo från Tokyo Metropolitan Government Office idag. Lite mer sikt och vi hade sett Mt. Fuji bättre, vi fick nöja oss med en skugga långt bort. Men ståtligt!

northtokyoview

Vy över stan Close

Man har ju en särskilld bild av saker och ting, förväntningar, fördomar etc. Har förövrigt fixat internet på rumet nu så åäö är tillbaka 😀 Sitter med F’s bärbis.
Saker vi redan sett och gjort:
Masor med Nintendo DS, “vuxna kvinnor”‘ som spelar på tåget etc.
Pojkar i skolkostym och flickor i korta skolkjolar.
Japaner som använder munskydd, redan på planet.
Lost in translation, åt middag igår på ett ställe nära Hotellet, de pratade ingen engelska över huvud taget, vi bara nickade och såg glada ut så fick vi panerade och friterade fläskkotletter med ris, kålsallad och soppa. Mumsigt. Var 23 grader vamt på kvälen när vi gick tilbaka till Hotellet, ja det är sommar här 😀
Lost rent almänt, förskte hitta till Hotellet, gick ganska bra men var tvungen at ta till GPSen 😀
Tappat dygnsrytmen, vaknade kl 01:15 på natten idag och trodde jag sovit färdigt. Fia vaknade sen kl 03:00 och trodde det var morgon.

Nu ska vi försöka hitta lite frukost, ladda på våra SUICA kort och sen ta oss in till “city” blir nog Ginza, Shibuya eller Harajuku.