kyotostationnight
Kyoto Station by night Close

Nu har vi turistat så flitigt i Kyoto att vi inte hunnit med bloggen, men här kommer en uppdatering.

Kyoto station är en knutpunkt för tåg, bussar och taxibilar så vi har besökt den ett par ggr nu. Ett jättebygge som klumpar ihop en stor tågstation med en öppen galleria och 2 inomhusgallerior, totalt 11 våningar shopping, restauranger och tågperonger 😀

guldtempel
Golden pavillion, rikigt guld. Close

Igår besökte vi Kinkakuji, ett zen tempel helt i guld 😀 iaf mycket bladguld.
Omgärdat av en vacker trädgård.
Avslutade vistelsen där med en mjukglass med smak av grönt te, blev mycket förvånad, den smakade riktigt bra faktiskt!

nijocastle
översikt över några av slottets byggnader Close

Idag var vi först på Nijo castle, ett stort skrytbygge som upprättades på 1200-t för att hålla Shoguns och Samurajer som skulle skydda det kejserliga palatset som låg en bit bort.

toritori
De bara fortsatte kilometer efter kilometer av bergspromenaden Close

Sen var det vidare till Fushimi Inari Shrine, ett stort område byggt för att tillbedja och vördna Inari, risguden. Att ha mycket ris var helt avgörande för att vara rik och välmående i det gamla japan.
Det gick långa promenadstråk i bergen runt om och de var helt täckta i “tori” dessa färgglada portaler. Det måse varit tusentals av dem!
Det var kul att se att japanerna “använde” det (Shrine på svenska?) så olika, många turistade precis som vi, gick runt och tittade och fotade. Andra var där för att ha en lugn stund och prata med sina gudar. Mycket handlade om att få tur i livet, tur i affärer osv. Sånt kan Inari hjälpa till med.
Tillbaka på hotellet, jag poserar i en Yukata, inte lika flashig som den jag hade i Osaka, den här är mer som en morgonrock.
bjornyukata

svensk samuraj i morgonrock Close

Några korta tillägg: Japanerna älskar sina automater som står i varje gathörn (plus ett gäng till) dricka är det klart vanligaste, kaffe, te, juice osv. Finns även whisky, öl, slipsar, varmkorv, nudlar, batterier och glass.
Japanerna fortsätter vara supertrevliga. När vi hoppat av bussen vid stationen som skulle ligga närmast Nijo slottet stod vi och kliade oss i huvudet och undrade vilket håll vi skulle gå för att komma till slottet. Då tutar busschaufören på oss medans han passerar och pekar oss åt rätt håll. När vi kom tillbaka till hotellet bjöd hotellpersonalen på japanska sötsaker, nån slags degig klubba med kolasmak 😀
Imorgon blir sista dagen i Kyoto, sen 2 dagar till i Tokyo… sen… 🙁