Vi har inte suttit stilla så mycket de senaste dagarna.
20131013-215357.jpg

På torsdagen var vi på nudelmuseum i Yokohama. De hade byggt en utomhusstad under marken, med små små gränder och ett litet torg, fullproppat med nudeläterier. Vi åt små portioner för att kunna testa flera. Misobuljong, spicy, fläsk, och inte minst kyckling/ägg. Gott!
20131013-215223.jpg

20131013-215440.jpgbucket är alltså baguett för er som inte kan japengelska

I fredags var vi i hakone, bergstrakter väster om Tokyo. Vi var på ett utomhusmuseum för konst, åkte linbana, och vi blåste nästan bort på köpet. När vi kom upp på berget vid svavelgruvorna så blåste det så mycket att vi nästan lyfte. Men vägen upp (och ner) var fin, mycket vattenfall och dalar och små byar.

20131013-225601.jpg

Igår var vi på onsen i Odaiba, Tokyo. Osäker på om det får klassas som just onsen eftersom vattnet då måste komma från underjorden och vara naturligt uppvärmt, men oavsett så var det värt (Björn lägger sig i, jo detta är ett riktigt onsen, vattnet pumpas från c:a 1km djupt och är tokvarmt när det kommer upp). Först tog man av sig till barfota och låste in sina skor i ett skåp. Med nyckel 1 gick man till incheckningen där man fick nyckel 2 och en yukatan – en slags enklare kimono. Med dessa gick man in i kvinno/mans-omklädningsrummen där man letade upp sitt klädskåp. Helt avklädd endast iförd yukatan lämnade man omklädningsrummet med nyckel nummer 2. Innanför omklädninsrummet fanns en avdelning för både män och kvinnor – nästan som ett torg, med mat, dryck, spel och shoppning där man kunde spendera någon timme tillsammans iförd sina yukatan. Där kunde man också få massage och fiskpedikyr. När man sedan kände för att bada så gick man åter in i man och kvinno-separerarade utrymmen som innehöll fler skåp där man låste in sin yukatan och fick en liten och en stor handduk. Den stora handduken lämnar man i skåpet, den lilla handduken viker man ihop och lägger på huvudet för att den inte ska bli blöt. Så tvagar man sig ytterst noggrant, och så badar man naken. Det finns ett stort kar för varje grad man kan önska sig, från 37 grader till 41 grader. Så finns det kar med mjölkvitt vatten och gyllene vatten. Och ett för kallt vatten. Det finns en ångbastu och en vanligt bastu, det finns utomhusbad och det finns en avdelning där man får professionell kroppsskrubbning. Man kan alltså spendera en hel dag på badhuset om man är ok med att se ut som ett par russin..

Idag tog vi Shinkansen till Kyoto. Det var roligt att se alla berg och vulkaner som kantar sträckan Tokyo – Kyoto.

20131013-225757.jpg

När vi kom fram letade vi upp Ryokanet där vi bor – det låg oerhört centralt, väldigt nära den jättestora matmarknaden som är Björns favorit. Så gick vi ut för att få oss en matbit (tre rätters) och en flaska vin på ett jättegulligt japan-italienskt ställe.

20131013-225620.jpg

20131013-225906.jpg

20131013-225915.jpg

Väl hemma så fick jag bada i vårt stora badkar, byggt i trä och nedsänkt i golvet. Det blev ett litet kortare bad, eftersom vattnet var 45 grader varmt (Björn lägger sig i, det var vad blandaren sa, jag tror det var närmre tysen miljarder). Men efteråt fick jag grönt te ur en låda med is som de förberett och nu ligger jag på min nybäddade futon och myser. Vårt rum är ungefär fyra gånger så stort som de andra platser vi bott hitills, men innehåller endast två möbler. Ett bord dukat med vattenkokare och tekoppar, och en byrå med elektronik (tv och internet-router).