Archives for category: Boende

Igår bodde vi på ett traditionellt Ryokan i Arima lite utanför Osaka.
Där hade jag planerat in en dag av lyx 😀
Efter lite bökig bussresa (trångt på bussen med vårt bagage och resan tog en stund, inga sittplatser etc) kom vi fram till Arima Station. Jag hade fått instruktioner att ringa när vi kommit dit, ett samtal på knackig engelska (deras, inte min) och de var påväg för att hämta upp oss. 5 minuter senare hoppar det ur en mycket välklädd japan ur en sött liten minivan och rycker vårt bagage, jag försökte ta ena själv men det gick absolut inte.

fiayakuta
Fia i sin gula yakuta Close

Efter en mycket kort bilresa är vi framme. Där möter två nya välklädda japaner upp oss, de har lila klädnader. Vi blir eskorterade till receptionen medans de bär våra väskor.
Fia får nu välja ut den Yukata hon ska bära, de har ett tjugotal olika färg och mönsterkombinationer. Det blir en gul med rosa band.
Sen bär det iväg mot rummet och det visar sig att hissen leder direkt till vårat rum, enda rummet på fjärde våningen!
Rummet är väldigt traditionellt med risväggar, tatamimattor osv. Rummet är nog större än alla våra andra rum tillsammans 😀

Vi blir serverade te på rummet av en jättegullig japanska som gjorde sitt bästa för att förklara allt på engelska. Gick ganska bra.
Den kvinnliga Yukatan var något mer avancerad än min och vi fick ta till lite hjälp från den gulliga japanskan 😀
Efter vi klätt upp oss i våra Yukatas går vi med små steg (i samurajsockor och trätofflor) ner till restaurangen.
Där får vi ett eget rum och förrätten är redan framplockad. Det bli en festmåltid med traditionell japansk mat. Sashimi, inlagda grönsaker, ris, misosoppa, fisk i femtielva olika versioner. Sen kommer de in med varmrätten. Tempura, friterade grönsaker, räkor, fisk och nåt annat mystiskt. Kocken komer in i rummet och tillagar åt oss bredvid bordet.
Redan nu var vi mätta, men det var bara början. De fortsatte att komma in med mer mat, shabu-shabu (fondue) mer fisk och fisksoppa, bläckfisk, ål, små grönsaksrätter, rotfrukter, sötpotatis etc.
Allt är placerat i olika små skålar och fat, vi hade säkert ett tjogotal på bordet i alla färger och former. Sen blev det efterrätt också 😀
Vi gick som Charlie Chaplin tillbaka till rummet.
En hel del saker var umm… udda men jag var ganska duktig och smakade nästan allt 😉

guldbad
Guldfärgat vatten, hälsosamma mineraler eller bara rost? Close

När vi kommer upp på rummet har de bäddat åt oss på golvet med futoner (japanska madrasser). Vi plockade ut lite sake ur mini-baren och njöt av vårat egna “onsen” bad, som stod utomhus, på en av våra två uteplatser. Vattnet var guldfärgat av alla mineraler och kom varmt direkt ur berget.

Efter en mycket god natts sömn var det ner i restaurangen för en lika upplevelserik frukost, också serverad vid eget bord i eget rum. Jag har inte bemästrat lotusställningen än så benen värker efter man suttit vid de låga borden en stund men jag löste det genom at skifta ställning ofta 😀

Efter en fantastisk dag/natt på vårat Ryokan skulle vi vidare till Kyoto, jag frågde vid utcheckningen efter bästa vägen till Kyoto och fick jättebra vägledning. Engelskan var dålig men det ordnade sig då “våran gulliga japanska” ritade bilder åt oss istället, hon ritade tåg, skrev stationsnamn och hur lång varje tågresa var i minuter och vart vi skulle byta.

kyotostation
Kyoto Station Close

När vi kom fram i Kyoto spöregnade det. Vi tåg taxi till hotellet istället för att promenera 15 minuter i regnet med stora väskor. Vi får gång på gång uppleva hur hjälpsamma japanerna är, vi hade inte någon adress till hotellet utan pekade på våran karta var vi ville. Vi hittade hotellentrén på andra sidan gatan och taxichaffisen gjorde en regelvidrig u-sväng rakt över en trafikerad gata och körde nästan in i entrén, bara för at vi skulle kunna kliva direkt in i hotellet och inte bli så blöta när vi klev ur taxin. Världsklass.

Idag var vi i Ueno park och besökte Tokyo National Museum. De har tydligen 81700 objekt i sin samling, vi orkade inte med allt men såg en del fantastiska samurajdräkter och svärd. Man var nog ganska knäsvag när dessa krigsherar knackade på ens port…
Man fick inte fota inne på museet men jag bjuder istället på några bilder från parken utanför.

uenoparkpano

Bild från kanten på parken tillbaka mot Ueno station Close

På översta våningen på vårat nya boende finns en takterass, ganska najs.
kuramuepano

Kan man lära sig att leva med, utsikten är visserligen bara flera hus, men det räcker gott i Tokyo Close

ueno
Många smågator i Ueno med allt möjligt till salu. Close

Bland Uenos smågator finns en härlig blandning av affärer och restauranger, eller tja, blandning, det var 80% skor, alger och fisk 😀
Men jag hittade ett par skor och några riktigt grymma strumpor.

Ojojoj. Manga intryck… Sitter i lobbyn pa Oak Hotel och skriver detta. Hoppas ni forstor texten utan “prickar” 🙂

Kort summering “so far”.
Arlanda, gick stralande, incheckning och sakerhetskontroll gick pa tre minuter.
Heathrow, flygningen gick fint, lag lite fore schemat. Fick anda cirkulera ett par varv inan vi landade for att det var ko pa landningsbanan… Ko ocksa till sakerhetskontrollen. Vi var 1h45m pa Heathrow och det enda vi gjorde var att springa fran en gate till den andra 🙂

Japan Airlines var nice, skarm i varje stol dar man kunde kolla pa film/TV lyssna pa musik, titta pa flygrutten, spela tetris, mahjong eller space invaders!
Val framme pa Narita gick det fint, letade upp och kopte SUICA kort att aka tag med, fick fraga pa ett par olika stallen innan vi hittade ratt, de pratade MYCKET lite engelska men det gick fint anda tillslut.
Sa har sag Japan ut nar vi sag det forst:
moln

Från fönstret Close

Sahar ser varan suite ut:
oakroom
Litet men funktionellt. Close
oakbad
Allt man behöver inklämt på 1kvm Close

Förberedelserna fortlöper, nu är boendet i Kyoto ordnat. Det blir en dag/natt på ett traditionellt “ryokan” med badvatten från varma källor, sova på “futons”, fullservice osv. Sen blir det resterande dagar hos “Econo-inn”


JAL lyckades dra pengar från kortet så det är fixat också 😀


Har jobbat en vecka på nya tjänsten och det är riktigt kul faktiskt, har lärt mig en hel del nytt (och har massor kvar att lära…)


Pre-travel shoppandet har gått bra också:

Jag har inhandlat en GPS till min PSP ( kolla här ) så vet jag iaf vart jag är när jag går vilse 😉 Ny kameraväska ( kolla här ), snygg och praktisk tygväska, lite mindre än min gamla.

Nu är det bara att hämta ut passet, ordna nån väska att packa i, sen är vi redo!

Inte hänt så mycket här på sidan, men bakom kulliserna händer massor!

Jag har bokat flygbiljetter till våra planerade inrikesflygningar. Det blir Tokyo->Okinawa->Osaka->Tokyo.
Blev tyvärr nåt strul med betalningen så det är inte helt spikat än, JAL (JapanAirLines) ska försöka “dra” mitt kort en gång till…Vidare är boende i Okinawa och några till nätter i Tokyo ordnade. I Okinawa ska vi bo på Sora House och i Tokyo K’s House Tokyo

F och jag har varit hos polisen i Sollentuna och ansökt om nya pass, väldans modernt, fick se passen direkt, ta bilderna digitalt förstås och göra signaturen på datorskärm. *gillar*


Sen har jag fått en ny tjänst på jobbet så det är snart slut med skiftjobbandet för min del. Nu är det mån-fre 8-17 som gäller. Lite blandade känslor om det men jobbet som sådant ska bli jättekul att börja med.

Oak HotelNu är första fyra dagarnas boende ordnat, det bli på “Oak Hotel”, ett vandrarhem i Ueno, Tokyo. Så nu har vi en fast punkt att utgå från, vi blir nog kvar i Tokyo i minst en vecka och utforskar staden och gör dagstripper ut ur Tokyo.
Oak Hotel

Kan inte riktigt bestämma mig för var vi ska bo första dagarna, har två intressanta alternativ:
Vandrarhemmet Oak Hotel:

oakbed

Dubbelrum hos Oak Hotel Close


c:a 450 SEK per natt.

Eller Park Hyatt Tokyo:

parkbed
Dubbelrum hos Park Hyatt Tokyo Close


c:a 5000kr per natt.

Schampo ingår på båda ställena så det är lite hugget som stucket.